Ostali sportovi

Dejan Zlatičanin predložen za „Trinaestojulsku nagradu“

| 16:05:2017 | 14:43:31


Udruženje sportskih novinara Crne Gore predložilo je crnogorskog profesionalnog boksera Dejana Zlatičanina za najveće državno priznanje - „Trinaestojulsku nagradu“.

Na inicijativu više članova Udruženja sportskih novinara Crne Gore, Upravni odbor je donio odluku da Dejana Zlatičanina predloži za „Trinaestojulsku nagradu“. Prethodnih dana smo kompletirali sve što je bilo potrebno od dokumenata i naš predlog smo u predviđenom roku predali u Ministarstvo kulture na Cetinju. Prema Konkursu dobitnik „Trinaestojulske nagrade“ mora da bude državljanin ili građanin Crne Gore, da živi u Crnoj Gori, a nagrada se dobija za djela i ostvarenja iz svih oblasti rada i stvaralaštva, koja su od izuzetnog značaja za Crnu Goru. Smatramo da je Dejan Zlatičanin osvajanjem titule svjetskog šampiona u profesionalnom boksu, što je sa ovih prostora pošlo za rukom jedino još legendarnom Mati Parlovu i što je jedan od najvećih, ako ne i najveći rezultat u istoriji crnogorskog sporta, na najbolji mogući način reprezentovao Crnu Goru i u potpunosti ispunio sve uslove za dobijanje „Trinaestojulske nagrade“.

Inače, Dejan Zlatičanin je 11. juna 2016. godine osvojio titulu profesionalnog prvaka svijeta u lakoj kategoriji u verziji WBC. On je u američkom gradiću Veroni tehničkim nokautom u 3. rundi savladao Bolivijca Frenklina Mamanija i postao prvi profesionalni prvak svijeta u boksu iz Crne Gore u istoriji. Iz male Crne Gore popeo se na krov svijeta, stavio svoju zemlju na boksersku mapu sa koje je odavno izbrisana, zaslužio da se s respektom i posebnom pažnjom govori i o njemu i o njoj.

-Ovo je za mene i moj crnogorski narod istorija! Ponosan sam što sam učinio da i ljudi u Crnoj Gori budu ponosni na mene. Želim da pozdravim sve Crnogorke i Crnogorce u svijetu, kazao je Zlatičanin odmah nakon borbe.

Koliku težinu ima njegova titula, najbolje govoti podatak da je svjetsku krunu u WBC verziji sa prostora bivše Jugoslavije imao još jedino legendarni Mate Parlov. Zlatičanin je stao uz rame veličinama koji su se dičili istim pojasom - Muhamedu Aliju, Soniju Listonu, Džou Frejzeru, Majku Tajsonu, Ivanderu Holifildu, Vitaliju Kličku, Reju Šugeru Leonardu, Roj Džonsu Junioru, Oskaru de la Hoji, Flojdu Mejvederu, Maniju Pakjau...

Zlatičanin je protiv Mamanija ostvario 22. pobjedu u isto toliko mečeva u profesionalnom ringu, a 15. prekidom. Osim u borbi u kojoj je postao šampion, na američkom tlu bio je bolji i od Ukrajinca Ivana Redkača, kojeg je nokautirao u 4. rundi meča u Birmingemu u Alabami, dok je prethodno u Glazgovu savladao lokalnog heroja i bivšeg prvaka svijeta Rikija Barnsa, koji se prvi put u karijeri našao na podu poslije Dejanovog udarca, ali je ipak izdržao do kraja.

Zlatičanin je izabran za najboljeg sportistu Crne Gore u izboru Udruženja sportskih novinara, kao i za najboljeg sportistu Podgorice. Crnogorski olimpijski komitet dodijelio mu je nagradu za sportski podvig 2016. godine.
Šampionski pojas predao je Amerikancu Majkiju Garsiji 28. januara 2017. ali ga je novi vladar lake kategorije možda i najbolje definisao:

-“Jednom šampion - uvijek šampion”.

Dejan Zlatičanin ima 33 godine. S obzirom na sve što je uradio na promociji Crne Gore boreći se časno i uzdignutog čela širom svijeta, Udruženje sportskih novinara Crne Gore smatra da je upravo on prava osoba koja zaslužuje “Trinaestojulsku nagradu”. Nagradu koja ide crnogorskim vitezovima. A Dejan Zlatičanin to zasigurno jeste! 
 
U PODGORICI                  
16.05.2017. godine      
                                      UDRUŽENJE SPORTSKIH NOVINARA CRNE GORE